Főoldal Belépés Jelentkezés a ROID-ba
a jelzőtűz újra meggyulladt...

World Of Warcraft történelem

Fejezetek

I. Szervezetek, csoportok
II. Játszható fajok a wow-ban
III. Játszható kasztok a wow-ban
IV. Események, helyszínek
V. Sárkányok
VI. Bossok, híres alakok
VII. Legendás tárgyak, fegyverek
VIII. Insták, raidek

Fekete sárkányok

 

A fekete sárkányok - a többi dragonflight tagjaihoz hasonlóan - a titánoktól kapták a hatalmukat; Khaz'goroth a föld feletti uralmat bízta Neltharionra. Az Earth-Warder néven is ismert hatalmas sárkány és nemzetsége tagjai igyekeztek is gondját viselni a mélységeknek és az erőforrásoknak, és úgy alakították ki a felszínt, hogy minden nép jólétben élhessen, és ne szenvedjen hiányt az erőforrásokban. Azonban mivel a barlangokban éltek, és közel jártak Azeroth magjához, eljutott hozzájuk a titánok által mélyre börtönzött Old Godok suttogása... ami szép lassan az évezredek során az őrületbe kergette Nelthariont és vele együtt a nemzetsége tagjait is. Ez a tény a többi nemzetség számára ismeretlen maradt sokáig.


Amikor a Highborne-oknak köszönhetően a Burning Legion megérkezett Azerothra, az Aspectek és a dragonflightok is részt vettek a démonok és Azshara követői elleni háborúban. Neltharion azt javasolta, hogy készítsenek egy erőteljes fegyvert: egy olyan talizmánt, ami egyesíti a dragonflightok és az Aspectek erejét, és amivel legyőzhetőek lennének a démonok. A Dragon Soul néven bemutatott varázsszerbe minden sárkány adott az erejéből... kivéve a feketéket - de erről a többiek nem tudtak. Neltharion ezután a Dragon Soullal könnyedén elpusztított egy kisebb démoncsapatot; ám ezt követően a fegyvert a night elf ellenállás tagjai ellen fordította, és amikor a sárkányok meg akarták állítani, a talizmánnal megbénította őket. Ám mielőtt elpusztíthatta volna ellenségeit, Korialstrasz - aki nem volt jelen - megzavarta Neltharion koncentrációját, így Malygos és a kék sárkányok kitörtek a béklyóból és támadásra lendültek... de a fekete Aspect ellenük fordította a Dragon Soul teljes erejét, és majdnem az összes kék sárkánnyal végzett egyetlen csapással.

 

Ezt követően a fekete Aspectet Deathwing the Destroyer néven ismerte a világ, míg a talizmánt Demon Soulként (Démonlélek). Később a halandók Malfurion, Illidan és Tyrande vezetésével megszerezték a Demon Soult, legyőzték a démonokat és Azsharát, és elpusztították a Dark Portalt... de ennek eredményeként a Well of Eternity felrobbant, és az ősi Kalimdor darabokra szakadt - ez volt a Sundering.A fekete sárkányok ezt természetesen túlélték, és Deathwing a Sundering után még tovább rontotta a helyzetet azzal, hogy a széttöredezett világ erőforrásainak egy részét elpusztította, így egyenlőtlenségeket és hiányt teremtve - és ezzel megágyazott a későbbi korok háborúinak. Korántsem mellesleg kitört a sárkányok közötti polgárháború, amelyben minden fél komoly veszteségeket szenvedett; de a feketéké volt a legsúlyosabb. A többi 4 nemzetség már a harcok elején végzett Deathwing házastársaival Sinthariát kivéve, így a flight megrendült, és a háború során gyakorlatilag kiirtották a fekete sárkányokat. Ennek ellenére komoly károkat tudtak okozni: az eleve megtizedelt kék sárkányokat megtámadták új otthonukban, Northrenden, és tömegével mészárolták le őket; a csata helyét, ami sosem volt képes regenerálódni, ma Dragonblight néven ismerjük. Nem sokkal ezután egy újabb támadás ettől északra, az erdős vidéken zajlott le; itt a haldokló kék sárkányok által elszabadított varázslatnak köszönhetően nemcsak a támadó feketék váltak élettelen kővé, hanem még a talaj és a fák is kristályos állapotban maradtak meg; később a terület a Crystalsong Forest nevet kapta.

 

Halálszárny

 

Egy újabb támadás a night elfekkel szövetségben, Loreth'Aranban élő zöld sárkányok ellen indult Deathwing (Halálszárny) egyik hadnagya, Razormaw vezetésével; a csatában ugyan ő maga is meghalt, de az itteni sárkányok és a sárkánylovasok valamennyien meghaltak... a csata helyéül szolgáló szigetet azóta is Wyrmscar Isle-nak hívják. A bronz sárkányok elleni támadásuk azonban meghiúsult, köszönhetően annak, hogy az idő feletti uralma révén Nozdormu tudott előre minden lépésükről, így visszaverték és szétszórták a maradék fekete sárkányokat.


A Második Háború során Deathwing Lord Daval Prestorként álcázta magát és idővel Alterac uralkodójává vált, miután kiderült, hogy lord Perenolde elárulta az Alliance-t. Azonban a belső bomlasztás mellett más is tervben volt: miután a Blackrock klán elsáncolta magát Blackrock Mountainsben és nem voltak hajlandóak Ner'zhul irányítása alatt harcolni Doomhammer veresége után, a shaman Teron Gorefiendet küldte értük. A death knight azonban nem járt sikerrel - viszont amikor visszavonult, Deathwing felkereste egy ajánlattal: a fekete sárkányok csatlakoznak Ner'zhul erőihez, ha cserébe ők is átmehetnek Draenorra a Hordával és magukkal vihetik a tojásaikat is. Teron beleegyezett ebbe, és amikor Ner'zhul visszavonta erőit a Dark Portalon át, Deathwing és Sabellian vezetésével a fekete flight is átkelt a portálon; azonban az Aspect kérésére két gyermeke, Nefarian és Onyxia Azerothon maradtak.


Draenoron Deathwing magához vette a Skull of Gul'dant Ner'zhultól és elhagyta gyermekeivel az orkokat, és Blade's Edge Mountainsben letelepedtek. Ez azonban nem igazán tetszett az itt élő Gruulnak, a gronnok és az ogrék urának, aki támadást intézett a sárkányok és a tojások ellen is. Deathwing haragra gerjedt, de nem tehetett sokat: a Gul'dan koponyáját kereső Alliance erők vezetője, Khadgar elűzte az Aspectet a csatatérről, és ezután Gruul és ogréi lemészárolták a legtöbb itt élő fekete sárkányt, a holttesteiket pedig a hegység sziklatüskéire tűzték. Sabellian azonban el tudott menekülni, és Lord Sabremane alakjában letáborozott a közelben bosszút forralva. Nem sokkal később a Ner'zhul által megnyitott portálok okozta mágikus vihar széttépte Draenort, elpusztítva a bolygó legnagyobb részét és elvágva a megmaradt pár sárkányt Azerothtól. Deathwing jó időzítéssel még ez előtt visszatért a Dark Portalon, de a pusztulás egyben új életet is jelentett: a megmaradt fekete sárkánytojásokat átjárta a Twisting Netherben kavargó energia, és a kikelő sárkányok már nem voltak egyszerű fekete sárkányok... megszületett a nether sárkánynemzetség.


Az Azerothra visszatért Deathwing megpróbálta elvesztett tojásait a még mindig ork fogságban levő vörös sárkányokéival pótolni, de a grim batoli csata során Rhonin megsemmisítette a Demon Soult és ezzel visszaadta a dragonflightok tízezer éve elvett erejét. A 4 Aspect súlyosan megsebesítette áruló testvérüket, aki a tengerbe csapódott és a közfelfogás szerint meg is halt.Eközben Nefarian emberi alakban, Lord Victor Nefariusként uralta Blackrock Spire-t, a Dark Iron törpeklán korábbi fővárosát, amit Rend Blackhand és az általa vezetett Dark Horde segítségével igázott le. Itt sárkánytojásokkal kísérletezett, hogy megalkossa azt a fegyvert, amit ellenségei elpusztítására használhat: egy új sárkányfajt, az 5 nemzetség tulajdonságait egyesítő chromatic dragonflightot. A sárkányai Badlandstől Redridge Mountainsig megtalálhatóak, bár a jelentős részük Burning Steppesen és Blackwing Lairben él. Azonban a tervébe hiba csúszott: az Alliance és a Horde kalandorai végeztek a kísérlet első sikeres példányával, Chromaggusszal, és sikeresen felprédálták Blackwing Lairt is, végezve magával Nefariannal is. Legalábbis ez a látszat... mert Nefarian még életben van, és bosszút tervez Blackwing Descent mélyén.

 


Onyxia, a testvére, más utat választott. Ő Dustwallow Marsh mélyén rejtőzött el, de gyakran elhagyta a barlangját - és Lady Katrana Prestorként a stormwindi nemesség egyik befolyásos tagjává vált, majd később egészen odáig vitte, hogy Varian Wrynn egyik tanácsosa lett. Ebben a minőségében az ő javaslata volt, hogy ne fizessék ki a Stonemasons' Guildet a Stormwind újjáépítésekor végzett munkájukért, így közvetlenül felelős a kitört zavargásokért, és közvetve Tiffin Wrynn királynő haláláért és a Defias Brotherhood megalakulásáért. A királynő halála után Varian depresszióba zuhant, így könnyen áldozatául esett Onyxia varázslatának, aki átvette az irányítást az akarata felett; ezután lassan visszavonta a királyság haderőit, ezzel magára hagyva Westfall, Lakeshire és Darkshire lakosságát. Ez azonban nem volt elég: a Defiasokkal szövetkezve elraboltatta a Theramore-ba, diplomáciai útra induló Variant és Bolvarral megosztva átvette Stormwind irányítását a gyermek Anduin Wrynn helyett.

 

Az ő varázslata okozta, hogy Alcaz Islanden Varian szó szerint kétfelé szakadt; az egyik Variant elfogták a nagák és később váltságdíj ellenében visszatért Stormwindbe, míg a másik Varian Durotarba kerülve Rehgar Earthfury rabszolgája lett, majd gladiátorként a Lo'Gosh nevet érdemelte ki, és végül hazatért. A hazaútján kiszabadította Marshall Reginald Windsort Blackrock Depthsből, aki elárulta, hogy Lady Prestor azonos Onyxiával - és így Stormwindbe érve Lo'Gosh leleplezte őt, ám ezt követően Onyxia is megmutatta, hogy a királyi testőrség tagjai valójában az ő fekete dragonspawn szolgái. A zűrzavarban elragadta Anduin Wrynnt és elteleportált Dustwallow Marshba, ahová követte őt mindkét Varian, Broll, Valeera és csatlakozott hozzájuk Jaina is. Itt kiszabadították Anduint, majd Onyxia egy varázslattal el akarta pusztítani Variant - ém ennek eredményeképpen a két király összeolvadt, és az egyesült Varian megölte a Broodmothert.


A Nexus War a fekete sárkányokat is felkészületlenül érte, és erre rátett egy lapáttal a Scourge támadása az Obsidian Dragonshrine lenne. Nem szívesen, de csatlakoztak a Wyrmrest Accordhoz, hogy segítsenek Malygos legyőzésében; sőt, kénytelenek voltak halandók segítségét is igénybe venni, hogy a dragonshrine mélyén megakadályozzák, hogy a Scourge a rég halott fekete sárkányokat halálos magmawyrmként keltse életre.


Deathwing feltételezett halála nem volt igaz: túlélte a grim batoli vereséget, és az átkozott törpe város mélyén rejtőzve házastársával, Lady Sinthariával folytatta a kísérletezést. Itt az ellopott sárkánytojások és a nether sárkány Zzeraku voltak a kísérleti alanyok... és végül létrejött az első twilight sárkány, Dargonax. Ő azonban ellenséges volt Sinthariával szemben, ráadásul Rhonin, Vereesa, Kalecgos, Korialstrasz, Zzeraku és a draenei papnő, Iridi addig harcoltak Dargonaxszal, amíg az instabillá nem vált és el nem pusztult a saját lángjaiban, megölve ezzel Sinthariát is. Deathwing azonban folytatta a kísérletezést a megmaradt tojásokkal, és most már sikerrel járt...

 

Az így létrejött twilight tojások az Obsidian Sanctumba kerültek, ahol Sartharion vigyázott rájuk három twilight sárkány, Shadron, Vesperion és Tenebron segítségével. Amikor Alexstrasza erre rájött, egy kalandorcsapatot a tojások megsemmisítésére küldött... akik el is végezték a feladatot, de nem elég gyorsan: a twilight sárkányok új nemzedéke már kikelt és Deathwing parancsaira várt. A fekete Aspect első utasításával Haliont, a twilight sárkányt egy kisebb sereg élén a Ruby Sanctum ellen vezényelte, miközben ő maga visszahúzódott az Elemental Plane-re, a föld és szikla birodalmába, Deepholmba regenerálódni. Amikor ez véget ért, a fekete Aspect úgy döntött, ideje visszatérni... szó szerint áttörte az utat Deepholmból Azerothra, és Stormwind és Dun Morogh között tért vissza, amit azóta Deathwing Scar néven ismernek. Ez az esemény megrengette Azerothot, de csak az előjele volt az igazi pusztításnak: Deathwing végigrombolta a bolygót, és végül elfoglalta otthonát Twilight Highlandsen, Grim Batolban. Ez az esemény is örökre bekerült Azeroth történetébe... mint a Cataclysm.